Helpdesk » Screenshot maken

Een plaatje zegt soms meer dan duizend woorden. Als u iets wilt uitleggen over bijvoorbeeld een foutmelding dan is het handig om een zogenaamd screenshot mee te sturen.

Een screenshot of schermafbeelding is letterlijk een afbeelding van wat er zichtbaar is op uw monitor

Waarom screenshots maken

Vooral bij het sturen van vragen en probleemomschrijvingen is het raadzaam een screenshot mee te sturen. Zo kan de helpdesk exact zien waar de vraag of het probleem zich voordoet. Er zijn speciale screencapture-programma’s, maar ook in Windows zelf kunt u een screenshot maken met de toets PrintScreen of PrtScn op uw toetsenbord.

Screenshots in Windows 7 of Windows 8

Windows 7 en 8 beschikken standaard over het programma 'Snipping tool' / 'Knipprogramma'. Hiermee kan heel eenvoudig een screenshot gemaakt worden. Meer informatie hierover over de site van Microsoft: nederlandse versie, engelse versie.

Screenshots met PrintScreen

Ogenschijnlijk lijkt het alsof er niets gebeurt als u op de PrintScreen-toets drukt, maar op de achtergrond plaatst Windows een kopie van het hele scherm op het Windows Klembord. Wilt u geen kopie van het héle scherm maken, maar alleen van het actieve venster, gebruik dan de toetscombinatie Alt+PrintScreen.
Ga nu naar Start > Alle programma’s > Bureau-accessoires en kies het programma Paint. U plakt de inhoud van het klembord in Paint met de toetscombinatie Ctrl+V of via het menu Bewerken > Plakken. Eventueel kunt u delen van de afbeelding benadrukken door met de tekengereedschappen van Paint bijvoorbeeld rode kaders te tekenen.

Opslaan van schermafdruk

U kunt de schermafdruk nu opslaan, kies in het menu Bestand voor de optie Opslaan als. Een optimale verhouding van kwaliteit en bestandgrootte voor het versturen van afbeeldingen krijgt u met het bestandsformaat jpg. De kwaliteit van de afbeelding is goed en het bestand neemt niet al te veel ruimte in beslag, waardoor het snel kan worden verzonden.

Let op

Het opslaan van schermafbeeldingen in Microsoft Word zorgt voor veel kwaliteitsverlies en vaak een verkleining van de afbeelding. Gebruik daarom bij voorkeur .jpg formaat.

---